Здравословно и вкусно – кой казва, че растителните блюда не носят наслада?


В столичния ресторант Soul Kitchen бързо ще ви убедят, че леките и здравословни ястия могат да бъдат ненадминат връх в кулинарното изкуство

Ако сте любител на леката, ненатоварваща храна и цените продуктите, които ни е дарила природата от своята необятна градина, то ресторант „Soul kitchen в емблематичния столичен квартал „Лозенец“ е място, където със сигурност ще се почувствате добре. Идеята, родена от въображението на няколко ентусиасти, е станала факт преди близо три години, а ресторантът вече има немалко почитатели – столичани, гости на столицата и чужденци. Също така има и много хора, които разчитат на „Soul Kitchen за обяда си в офиса или когато искат да организират посрещане в дома си на гости, които имат вкус към по-нетрадиционните и щадящи блюда.

Използваме единствено продукти от растителен произход, разчитаме изключително на местни производители, не използваме рафинирани храни и подправки, всичко, което предлагаме, е прясно и приготвено на място, с щадящи технологии и задължително без пържене, казват от екипа на ресторанта. По тeхните думи има една много категорична и дълбоко невярна нагласа у повечето хора към растителната храна – нагласа, която обаче е пуснала дълбоки корени в съзнанието на българина. „Най-често представата на хората се свежда до убеждението, че растителните ястия може и да са по-здравословни, но нямат реална хранителна стойност, на външен вид са непривлекателни и освен всичко друго са безвкусни.Това е и най-голямото предизвикателство пред нас – да разубедим предубедените, без да ги принуждаваме насила да приемат нашите виждания.“, казва Диана от екипа на ресторанта и бърза да добави, че засега се справят успешно с тази мисия. Въпреки, че на много от посетителите не им се вярва, тук не използват никакво месо, птици, риба, мляко, сметана и млечни продукти, бяло брашно, рафинирана захар и сол. За сметка на това, пълнозърнестите храни, растителните продукти и подправки от всички краища на света са безброй. Оригинално хрумване е и водата – тя е специално пречистена по оригинална система и се сервира като комплимент от заведението.

Посетителите ни стават все повече, сред тях, логично има много чужденци, казват от екипа и в допълнение уточняват, че макар и много различни, хората, които обичат това място имат и ред общи черти, като най-характерни са вкусът към нетрадиционното и стремежът към новаторство. „През последните години се оформи и една много типична група – жени във възрастта между 30 и 40, добре информирани, добре изглеждащи, които полагат грижи за себе си и искат най-доброто. Сред тях има и такива, които идват с бебешки колички и с децата си. Всички те са отворени за новото и обичат да експериментират. Радваме се, че посещението при нас им носи удовлетворение и ги вдъхновява.“, обобщават от „Soul Kitchen и вярват, че техният адрес ще става все по-познат и все по-популярен. Най-вече за онези, които ценят здравословната храна и вярват, че тя също може да бъде върхово постижение в кулинарното изкуство.

..