Ресторант Уийк представя Lozeto Estate


Всяка добра приказка започва с трима братя и една лоза.
Tук историята е по скоро на 3-ма приятели, които имат мечта да облагородят един пустеещ район – вдъхвайки живот и използвайки симбиозата между слънце вятър и земя…
„Всичко започна с екскурзия на семейството ми в Тоскана и запознанството ми с Марио – потомствен винар, който успя да запали искрата на виното в мен. Лозето е проект, който стартира през 2015-та година с насаждане на 210 декара лозя на хълмист терен намиращ се между язовирите Цонево и Елешница (на 70км от Варна). Ползвали сме една от най-добрите консултантски фирми от Тоскана (Италия), които ни направиха почвен и климатичен анализ за отделните сортове.“- Анатолий Ангелов
Именно желанието за хармония, което ще опитате в това вино, ни накара да превърнем една дива земя в приказна картина! Обградена от орехова и дъбова гора, със запленяващи места за пикник и чешми с изворна вода, #Лозето ни се превръща в пазител на традиции и създател на спомени!

През 2015 г.  се променя пейзажа на една необработваема земя. След множество направени климатични и почвени изследвания се насаждат 21 ха лозя на хълмист терен между язовирите Цонево и Елешница, на 70 км от гр.Варна. А първата реколта излиза на пазара през 2018 г.

В терена, преобладават кафяви горски почви с множество и най-различни минерали, вулканични камъни и гранити. От тук идва специфичната минералност и леко солен характер във вината.

Лозите са заобиколени от орехова и дъбова гора, а благодарение на постоянните въздушни течения, добър дренаж и проветривост, насажденията не боледуват. Гроздето не се обработва с химически продукти, а виното е с богат и многопластов аромат.

Отглежданите сортове в Lozeto Estate  са  димят, варненски мискет, совиньон блан, шардоне, гевюрцтраминер, мерло, каберне фран, каберне совиньон и сира.

От 2022 г. Lozeto Estate  предлага и приказни условия за винен туризъм, разходки сред природата, посещение на уникални исторически забележителности и възможност за провеждане на дегустации в китния Complex Lozeto , който се намира на брега на яз. Цонево в с. Дебелец.

..