„Винарска изба Боровица” – Северозападна България


Сгушена сред белоградчишките скали и намираща се в близост до едноименното село, „Винарска изба Боровица” е ориентирана предимно към създаването на ограничени партиди вина с изявен характер и носещи спецификата на тероара, а Северозападна България е регион, който предлага добри възможности за получаване на грозде и вино с отличителни характеристики.

Поради изключително ограничените количества на преработваното грозде, произвежданите в изба “Боровица” тихи и естествено пенливи вина са в минимални количества, но със силно изявен характер, отразяващ спецификата на съответния тероар. Една част от лозята са разположени под известните белоградчишки скали върху червена песъкливо-камениста почва.

Собствените лозя на Боровица се намират на уникални за България и за света почви с високо съдържание на железни окиси, минерали и микроелементи, образувани от ответрянето на Белоградчишките скали в продължение на 240 милиона години. От тези лозя се ражда грозде с автентичен характер, от което Адриана и Огнян сътворяват занаятчийски и същевременно разпознаваеми тероарни вина в ограничени серии. Всеки етап от производството се контролира в детайл: с минимална намеса, професионализъм и ентусиазъм.

“Боровица” е емоционален процес, свързан с мечта, работа, дълг, стремеж, любов и тъга. Възникването й е вдъхновено от най-добрите световни примери и желанието традициите, качествените местни продукти, стойностните хора и красивата природа да бъдат възродени и у нас, в уникалната “Северозапазена земя”

Кръстихме тази гъмза, от серията Great Terroirs, неслучайно с името “Black Pack”. 45-годишните лозя ни дават голямото предимство тази гъмза да не налага толкова строго инспектиране, колкото обикновено е нужно за сорта.
И така черният чувал, в който за първи път я видяхме, се првърна освен в съюзник, но и в кръстник на виното.

Изразителният характер на гроздето, изявен още при брането, е от ключово значение. Затова, за да не се губи време при първия гроздобер, то се транспортира веднага в черни чували за възможно най-бърза преработка.

Резултатът е отличаващо се комплексно и богато вино, показващо невероятният потенциал на това лозе! 🍷

..