Кохиноор – “планина на светлината”, или най-добрият индийски ресторант в столицата


Неслучайно ресторант Кохиноор обра овациите на публика в Sofia Restaurant Week 4 с най-добър резултат за цялото издание. За нас Кохиноор е възможност за бързо телепортиране до мистичната Индия, до пипарливия вкус на въздуха й и цветните й улици. Какво още е Кохиноор, прочетете в интервюто ни с тях.
SRW: Каква е историята на Кохиноор? Какво означава името?
КОХИНООР: Индийски ресторант Кохинор беше създаден през 2008 г. от любители на индийската кухня. Искахме да покажем какво наистина представлява качествената индийска кухня, която е най-древната в света и от нея произлизат много други национални кухни. 
За да създадем уникалната кухня в Кохинор, наблегнахме на използването на автентични рецепти от различните региони в Индия, както и на оригинални и качествени подправки и продукти. Всичко това съчетано с опитни готвачи и качествено обслужване превърнаха Кохинор в един от най-популярните екзотични ресторанти в България и на балканския полуостров.
Името Кохинор, означава в превод “планина от светлина” и е наименованието на най-големият познат до скоро на човечеството диамант, добит и обработен в Индия. Скъпоценният камък има хилядолетна история и легенди свързани с него, като е бил притежание на различни държави през вековете. След завладяването на Индия от Британската империя, става нейна собственост и до ден днешен краси короната на английската кралица.
SRW: Как, според вас, възприема българската публика индийската кухня?
КОХИНООР: Откакто съществува индийски ресторант Кохинор, начинът по който българите възприемат индийската кухня коренно се промени. През 2008 година, клиентите като цяло бяха доста скептични към тази кухня, но с всяка изминала година отношението ставаше все по-положително и днес индийската кухня се радвам на небивал интерес.
Всичко това се дължи в известна степен на това, че много българи все повече пътуват до далечни дестинации като Индия и други държави в далечния изток, както и на неуморната работа на екипа на Кохинор да предаде духа и вкуса на индийската кухня по най-автентичния начин. Не на последно място през последните години много българи осъзнават, че индийската кухня предполага голямо разнообразие от здравословни ястия, както и че е кухнята с най-голям асортимент от вегетариански и вегански ястия.
SRW: Откъде набавяте продуктите си?
КОХИНООР: Продуктите за приготвяне на ястия си ги набавяме от различни доставчици, всеки един от който е много внимателно подбран, така че продуктите да съчетават не само високо качество, но и максимална автентичност. Част от миксовете с подправки се приготвят специално за ресторанта по старинни и тайни рецепти, което придава и незабравимия вкус на всички ястия в Кохинор.
Стараем се да избираме реномирани доставчици, които могат всеки път да доставят продукти с еднакво високо качество и здравословни характеристики.
SRW: Какви са предизвикателствата пред екзотичната кухня в България?
КОХИНООР: През първите години на съществуването на индийски ресторант Кохинор, преминахме пред огромни предизвикателства да покажем на хората истинското лице на индийската кухня и често ни се налагаше да се борим с различни догми, наложени през годините от филмите и слухове. През последните години, все повече хора в активна възраст са добре запознати с индийската кухня и сами я търсят, като източник на здравословно и балансирано хранене.
SRW: Какво вдъхнови менюто ви за Sofia Restaurant Week?
КОХИНООР: При всяко участие в Sofia Restaurant Week се стараем да предложим различни специалитети от индийската кухня, които едновременно да дадат на хората автентична представа за този тип екзотична кухня, както и да можем да предложим нещо ново и различно като вкус. Тази година сме подбрали типични специалитети от Индия, които могат да накарат всеки човек да се влюби завинаги в индийската кухня и да стане неин почитател.
РЕЗЕРВИРАЙТЕ ОБЯД ИЛИ ВЕЧЕРЯ В КОХИНООР ТУК, ПОБЪРЗАЙТЕ, МЕСТАТА В SOFIA RESTAURANT WEEK СА ОГРАНИЧЕНИ!
..