О-БАГРИ-ни в цветовете и вкусовете на пролетта


За нас Багри е като глътка чист въздух измежду движението на софийските булеварди, шума, стреса на работното място. Като да отидем на село, без да излизаме от пределите на София. И то на не кое да е село, а на онова от детството ни (за късметлиите, които са имали такова детство), в което обедът се бере от градината, а вечерята се донася от мандрата. Днес, в първия ден от Sofia Restaurnant Week, имахме възможността да разговаряме с Димитър Николов от Багри.

капучино

За него философията на ресторанта е свързана с грижата. С грижата първо към земята и към нейните продукти, след това към храната, която се приготвя от тях, а по такъв начин и за нас самите. В Багри се използват сезонни продукти, отглеждани от локални производители по био, органичен и екологичен начин. Целта на Багри е да дадe облик на това, което земята може да създаде и да ни подари при правилна грижа, както и да подкрепи поимъка на малките местни стопанства.

коджи пита

И точно защото философията на Багри е “от семка до чиния”, самите те разполагат с ферма, в която отглеждат част от продуктите, с които приготвят менюто на ресторанта. В момента в нея се грижат за пасищно гледани овце и агнета, имат малка мандра за сирене и кисело мляко, както и зеленчуково производство. Всеки продукт е създаден по начин, максимално близък до природното отглеждане. Сами контролират и част от процесите – като ферментацията например.

магре

Вдъхновението на Багри са сезоните, земята и локалното. “Тази година менюто ни за Sofia Restaurant Week e малко по-широко” ни казва Димитър, “за да може да претворим разнообразността на земята ни”. “Всичко в него идва от някоя ферма – зелениите са от три различни стопанства, ягодите от друго, целината от трето”.

букет

А нашето вдъхновение е да опитаме това меню, което разкрива поетапно усещането къде са автентичните корени на човека и силата му – именно в земята и в ръцете, която я обработват.

Вижте менюто на Багри ТУК и направете резервация СЕГА. Остават ограничени места.

 

..