Sofia Restaurant Week завърши с Еко-Гурме тур с електромобилите на Volkswagen


Краят на Софийската седмица на ресторантите бе белязан от малко по-различно преживяване, което планирахме за любителите на вкусната храна. На 14.05.02017 г. се състоя обиколка на Витоша с електрически автомобили, предоставени от Volkswagen. И понеже знаем, че понякога е добре да се поглезим, електрическите автомобили от новата колекция на Volkswagen бяха управлявани от професионални шофьори, които се погрижиха за нашия комфорт по време на пътуването.

DSC_2775

 

А и какво по-хубаво от това да се насладиш на прекрасната природа, която е толкова близо и толкова далеч от забързаната София, в удобно и природосъобразно превозно средство, с което знаеш, че не допринасяш за увеличаването на вредните емисии, които са един от основните проблеми на любимия ни град?

Всичко започна през слънчевата сутрин в неделя, когато 27 приключенци се срещнаха в Порше София Изток. Там те се насладиха на ароматно кафе, освежаващи коктейли с френски аперитив „Лилет“ и закуска, докато разглеждаха различните модели електрически автомобили и задаваха детайлни въпроси за колите.

DSC_2789

Когато ги попитахме защо са се включили в тази обиколка, отговорът им беше идентичен: всички са ентусиазирани да посетят ресторантите, които сме препоръчали, надявайки се да намерят ново любимо място извън града, което да посетят за в бъдеще, и да организират своите семейни излизания в ресторанти, където чистият въздух и природа са предимство. Те се довериха на нашия избор, знаейки, че нашето мнение е обективно и няма да ги подведем.

Голяма част от гостите бяха изкушени да опитат три нови ресторанта в рамките на един ден и да бъдат част от забавно ново преживяване. Повечето бяха чували за избраните ресторанти – Sage Bistro, Lazy life & food и Арабия, и само са си търсели повод да ги посетят.

Бе ни предоставена възможност да изберем своя електрически автомобил от цялата серия, която VW предлага, а именно: компактният e-Up, e-Golf; хибридите Golf GTE и луксозният Passat GTE 2017 – които разполагат с по два двигателя.

DSC_2888

Когато конвоят ни от искрящо бели нови електрически коли на Volkswagen тръгна към първата спирка от обиколката – Sage Bistro, намиращо се в с. Бистрица, усетихме колко голяма е разликата да пътуваш в електрически автомобил. Още преди да поемем на път към предстоящото ни приключение, ни бе разяснено какви са разликите в пътуването, но все пак, изживявайки липсата на какъвто и да било шум от двигателя, е приятно преживяване.

Една от най-прекрасните тайни на с. Бистрица е Sage Bistro. Основано от двамата братя – Ники и Иво, то внася топлина и уют с интимната си обстановка и автентичен декор с народни елементи. Двамата братя се обединяват за да Ви представят най-добрата вкусна храна, приготвена от свежи продукти и подправки, и отлично обслужване в приятна и уютна обстановка. Единият от тях, събирал кулинарен опит по света от двете страни на тезгяха, другият- като главен готвач на ресторант Кемпински Панорама, София.

В Sage групата бе посрещната от Кристиян Йончев – собственикът на Moulin, виненият партньор на SRW. Той ни представи лекото пенливо вино Miraflors Blanc, което е подходящ избор за питие по време на обяд. Произведено от лозя, които са разположени в близост до Средиземно море и са засадени на дълбоки тераси от пясъчна и алувиална земя. Дори в най-горещите дни ветровете от близкото море задържат тези лозя охладени, запазвайки киселинността им.

Менюто бе посрещнато с голямо одобрение и нито една троха не бе останала в чиниите ни. То се състоеше от:

Предястие: Брускети с телешко карпачо, домати и маслини, скаридка с канапе от краставичка и мус от крем, брускета с домашно маринована сьомга каперси и червен салатен лук.
DSC_2842
Основно ястие:
Ризото с пресни аспержи и манатарки

DSC_2859

Отпочинали и щастливи, се запътихме към лифта „Симеоново”, където намерихме една от най-популярните гурме дестинации в София – Lazy. Макар модерният дизайн да не си съвпада с името на заведението, философията му е да ви помогне да позабавите малко темпото и да си починете от забързаното ежедневие.

Тук бяхме настанени на голяма маса, където имахме възможност да се опознаем. През цялото време се чуваше смях и бърборене, което не попречи да се насладим на предястието, което бе селекция от печен на пещ патладжан, хумус с хлебче от смокини и билков омлет с прошуто и рукола.

DSC_2943

Основното меню се състоеше от лаврак и “Пат тай”(тай стил нудли) с уакаме и скариди и частица от Япония “кацо буши” – изсушена кожа на риба тон, която започва да се движи, когато е топла. В момента, в който ни го сервираха, не се чуваше нищо друго освен тракането на приборите ни в чиниите. Представяте ли си колко вкусно беше? Като напитка опитахме Lillet коктейл.
Lazy main
Последното заведение, което посетихме бе Арабия, намиращо се в кв. Бояна. Там опитахме два различни десерта – Баклава и Тирамису, които се допълваха идеално с кафе и арабски чай. Тук преживяването беше коренно различно от това, което изпитахме в Lazy и Sage. В Арабия може да се пренесете в Близкия изток с интериора, в който се съчетава ориенталския лукс – злато, кадифе, завеси и магически лампи. Опитахме наргиле със селекция от няколко вкуса, които ни бяха предложени от наргиле консултант. И ако трябва да обобщим.. Това бе перфектният завършек на един ден изпълнен с изненади, вкусна храна и нови приятели.

arabia dessert

 

Снимки: Webcafe.bg, Галина Петрова

..